ВМРК

П`ятниця, 26 Квітня 2024, 06:02:20

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


        Інструменти телескопа VLT допомогли астрономам оцінити розміри та інші параметри гігантської зірки HR5171A в сузір'ї Центавра, чия яскравість приблизно в мільйон разів вище, ніж у нашого Сонця, а також знайти її "прихованого" компаньйона, йдеться в статті, опублікованій у журналі Astronomy&Astrophysics.
        "Спостереження за HR5171A показали, що у цього світила є сусід, що обертається навколо нього по тісній орбіті, що вкрай здивувало нас. Ці зірки розташовані один до одного так близько, що вони торкаються один одного, і вся ця система нагадує гігантський арахісовий горіх. Це світило-компаньйон цікаве для нас з точки зору того, що воно може потенційно "обдерти" зовнішні оболонки гіганта і тим самим змінити хід його еволюції", – заявив Олів'є Чесно з Обсерваторії Лазурного берега (Франція).
Переглядів: 240 | Додав: Muhaulyk | Дата: 14 Березня 2014 | Коментарі (0)

          Група вчених з Нової Зеландії провела дослідження, в ході якого з'ясувала, що безсоння діє на мозок людини точно так само, як алкоголь. Крім того, воно прямо впливає на здоров'я організму в цілому.
          Автори роботи стверджують, що кожні п'ять годин неспання організму відбивається на активності головного мозку точно так само, як якщо б людина випила один алкогольний напій. Виходячи з цього, стан мозку після 20 години безсоння відповідає стану мозку при вживанні спиртних напоїв в кількості, що перевищує денну норму.
          Крім того, через брак сну в організмі зростає вміст гормону стресу кортизолу, температура тіла знижується, порушується координація, а імунітет не працює в повну силу.
          ... Читати далі »
Переглядів: 344 | Додав: Muhaulyk | Дата: 13 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Фахівці з Великої Британії провели дослідження за участю літніх людей і довели, що порція гарячого шоколаду щодня чинить омолоджуючу дію на головний мозок. Сприятливий ефект смачного напою вчені пояснюють високою концентрацією в ньому антиоксидантів, поліфенолів і флавоноїдів.
        В експерименті були задіяні 60 добровольців у віці 70 років. Протягом місяця вони щодня випивали по дві чашки гарячого шоколаду. Потім медики провели тестування діяльності головного мозку і зазначили, що показники порівняно з початком досліду покращилися на 8-9%. Речовини, що містяться в гарячому напої, активізують механізми відновлення і ділення пошкоджених клітин головного мозку.
        Вчені відзначають, що вплив антиоксидантів і флавоноїдів не тільки не дає мозковим клітинам загинути, але і омолоджує їх. Пр ... Читати далі »
Переглядів: 309 | Додав: Muhaulyk | Дата: 13 Березня 2014 | Коментарі (0)

       Вчені з університету Барселони (Universitat de Barcelona, Іспанія) виявили, що деякі люди зовсім не сприймають музичні композиції й не отримують від них ніякого задоволення.
        Психологи опитали тисячу студентів і відібрали десять осіб, для яких музика значила у житті набагато менше, ніж їжа, спорт, секс, навчання та інші заняття. Дослідження показало, що всі вони не були позбавлені музичного слуху і прекрасно розуміли емоційний сенс тієї чи іншої мелодії. При цьому їхній мозок ніяк не реагував на музику, і люди не відчували під час прослуховування мелодій жодних емоцій.
        У медицині існує термін, який описує повну нездатність відчувати задоволення – ангедонія. Дослідження іспанських учених, викладене в статті, опублікованій в журналі Current Biology вперше демонструє випадок цього ... Читати далі »
Переглядів: 304 | Додав: Muhaulyk | Дата: 12 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Велика частина марсіанських метеоритів, знайдених на Землі, походять з одного місця на Марсі – кратера Мохаве в екваторіальній зоні планети, пишуть норвезькі та французькі вчені в статті, опублікованій в журналі Science.
        Наразі вченим відомо близько 150 метеоритів з Марса – так званих SNC-метеоритів. Вони були викинуті в космос в результаті падіння на Червону планету великих астероїдів, а потім SNC-метеорити впали на Землю. Приблизно три чверті з них належать до класу шерготтитів, що отримали назву від міста Шерготті (Шергаті) в Індії, де впав перший такий фрагмент. Як правило, вони містять велику кількість магнію і заліза, а викинуті з Марса вони були в інтервалі від 1 до 5 мільйонів років тому.
         Стефані Вернер (Stephanie Werner) з університету Осло й її колеги спробувал ... Читати далі »
Переглядів: 281 | Додав: Muhaulyk | Дата: 12 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Однією з причин масового вимирання тварин, яке сталося приблизно 65,5 мільйона років тому, могло бути те, що світовий океан нашої планети був різко окислений у результаті викиду сполук сірки в атмосферу після падіння астероїда, заявляють геологи в статті в журналі Nature Geoscience.
        Історія життя на Землі налічує п'ять масових вимирань. Найближче з них, крейдяно-палеогенове, призвело до зникнення динозаврів, морських рептилій, молюсків-амонітів та інших видів тварин 65 мільйонів років тому. Його ймовірною причиною вважається падіння метеорита в районі сучасного півострова Юкатан, який залишив ударний кратер діаметром в 180 кілометрів.
        Сосуке Оно з Технологічного інституту міста Чіба (Японія) та її колеги розкрили можливу причину практично миттєвого зникнення морських рептилій ... Читати далі »
Переглядів: 360 | Додав: Muhaulyk | Дата: 12 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Комета 209P/LINEAR, яка в травні пройде повз Землю на близькій відстані, може породити один з найбільш вражаючих метеорних дощів, передбачають канадські астрономи в статті, опублікованій в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
        Комета 209P/LINEAR, відкрита в 2004 році, 24 травня 2014 року повинна пройти на відстані 0,05 астрономічної одиниці (7,4 мільйона кілометрів) від Землі. Попередні дослідження вже вказували, що проходження комети може призвести до потужного метеорного потоку – пилові частинки з хвоста комети будуть згоряти, потрапляючи в атмосферу Землі, породжуючи безліч "падаючих зірок". Однак точний масштаб цього явища і його терміни залишалися неясними.
         Розрахунки, проведені Цюаньчжи Є (Quanzhi Ye) і Полом Вігертом (Paul Wiegert) з університ ... Читати далі »
Переглядів: 253 | Додав: Muhaulyk | Дата: 04 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Британські дослідники з'ясували, чому люди, які мріють схуднути, часто не витримують і кидають всі оздоровчі дієти. Виявляється, справа не тільки в сильному відчутті голоду.
        Всі зусилля по просуванню дієти можуть зійти нанівець, якщо, наприклад, увечері, піддатися спокусі і випити келих спиртного. З'ясувалося, що в половині випадків це обертається зривом і переїданням. І це не порожні слова.
        Вчені з Бірмінгемського університету (Британія) протягом тижня спостерігали за групою з 80 добровольців. До неї входили люди, які намагаються позбутися зайвої ваги, або ж просто бажають тримати вагу під контролем. Всі вони повинні були вносити в електронні щоденники дані про події і фактори, що впливають на процес проходження ними дієт.
Переглядів: 359 | Додав: Muhaulyk | Дата: 04 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Астрофізики з США та Австралії виявили, що кількість енергії, яка виробляється речовиною, що падає на чорну діру, може перевищувати так звану теоретичну межу Еддінгтона. Дослідження опубліковане в журналі Science, а коротко про неї пише New Scientist.
        Висновки авторів засновані на довгострокових спостереженнях за чорною дірою в галактиці M38, також відомій як Південна Вертушка. Ця спіральна галактика розташована в 15 мільйонів років від Землі. Маса чорної діри в 100 разів перевищує масу Сонця, що не дуже багато для об'єктів подібного типу.
        Речовина, яка падає на чорні діри, утворює аккреційний диск, де набуває великої швидкості, розігрівається і починає випромінювати в дуже широкому діапазоні. Як показав Артур Еддінгтон, інтенсивність цього випромінювання не може перевищувати ... Читати далі »
Переглядів: 271 | Додав: Muhaulyk | Дата: 04 Березня 2014 | Коментарі (0)

        Китай наразі не має плану щодо створення на Місяці своєї бази. Про це повідомив провідний науковий співробітник китайської програми зондування Місяця Є Пейцзянь, повідомляють місцеві ЗМІ, пише УкрІнформ.
        Між тим він зазначив, що якщо людина може примісячитися і нетривалий час знаходитися на природному супутнику Землі, то з міркувань розвитку науки і дослідження місяця можна розраховувати, що в майбутньому людина може "оселитися на місяці на довгий час".
        Є Пейцзянь також є членом Всекитайского комітету Народної політичної консультативної ради Китаю (ВК НПКРК). Щорічна сесія ВК НПКРК розпочне свою роботу найближчого понеділка.
        Відправка на Місяць посадочного модуля "Чаньє-3" входила у другий етап реалізац ... Читати далі »
Переглядів: 303 | Додав: Muhaulyk | Дата: 04 Березня 2014 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 ... 44 45 »

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0