ВМРК

П`ятниця, 03 Травня 2024, 10:01:05

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


16:49:39
Вчені знайшли історичну батьківщину марсіанських метеоритів
        Велика частина марсіанських метеоритів, знайдених на Землі, походять з одного місця на Марсі – кратера Мохаве в екваторіальній зоні планети, пишуть норвезькі та французькі вчені в статті, опублікованій в журналі Science.
        Наразі вченим відомо близько 150 метеоритів з Марса – так званих SNC-метеоритів. Вони були викинуті в космос в результаті падіння на Червону планету великих астероїдів, а потім SNC-метеорити впали на Землю. Приблизно три чверті з них належать до класу шерготтитів, що отримали назву від міста Шерготті (Шергаті) в Індії, де впав перший такий фрагмент. Як правило, вони містять велику кількість магнію і заліза, а викинуті з Марса вони були в інтервалі від 1 до 5 мільйонів років тому.
         Стефані Вернер (Stephanie Werner) з університету Осло й її колеги спробували відшукати на поверхні Марса кратери, чий вік і мінеральний склад порід в околицях відповідав би шерготтитам.
          Автори статті підібрали вісім "кандидатів" – відносно молодих кратерів, які відрізняються помітними світлими променями викинутої породи. З їх числа особливу увагу вони звернули на 55-кілометровий кратер Мохаве. Вчені досліджували спектральні характеристики порід в районі цього кратера з допомогою спектрометрів на борту зондів "Марс-Експрес" і MRO і виявили сліди піроксену та олівіну – двох мінералів, характерних для марсіанських метеоритів.
          Потім вони провели більш детальне зіставлення характеристик порід Мохаве і хімічного складу метеоритів, з'ясувавши, що найбільше вони схожі на шерготтити. При цьому сам кратер знаходиться в геологічно давній області, чий вік – 4,3 мільярда років відповідає віку первинної кристалізації шерготтитів, визначеної по співвідношенню ізотопів свинцю. Таке поєднання віку поверхні і віку кратера виявилося унікальним для Марса.
          "Отже, ми дійшли висновку, що всі такі метеорити походять з області кратера Мохаве", – йдеться в статті.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 283 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0