ВМРК

П`ятниця, 03 Травня 2024, 11:25:40

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


16:48:31
"Слід" метеорита окислив океани під час вимирання динозаврів
        Однією з причин масового вимирання тварин, яке сталося приблизно 65,5 мільйона років тому, могло бути те, що світовий океан нашої планети був різко окислений у результаті викиду сполук сірки в атмосферу після падіння астероїда, заявляють геологи в статті в журналі Nature Geoscience.
        Історія життя на Землі налічує п'ять масових вимирань. Найближче з них, крейдяно-палеогенове, призвело до зникнення динозаврів, морських рептилій, молюсків-амонітів та інших видів тварин 65 мільйонів років тому. Його ймовірною причиною вважається падіння метеорита в районі сучасного півострова Юкатан, який залишив ударний кратер діаметром в 180 кілометрів.
        Сосуке Оно з Технологічного інституту міста Чіба (Японія) та її колеги розкрили можливу причину практично миттєвого зникнення морських рептилій і цілих груп хребетних і безхребетних організмів після падіння астероїда – "сірчаний слід" цього небесного тіла.
        Вони дійшли такого висновку, вивчивши хімічний склад порід, зібраних в районі гігантського кратера Чиксулуб на півострові Юкатан в Центральній Америці, де імовірно "приземлився" цей астероїд. Ще в минулі роки вчені помітили, що прилеглі до кратера породи містять в собі велику кількість гіпсу та інших мінералів з великою часткою сірки.
        Це змусило їх перевірити, що станеться зі шматочками порід з Чиксулуба, якщо зіштовхнути їх у спеціальній камері з "міні-астероїдом", роль якого грала лазерна гармата, що розганяє "ядро" з металевої фольги до швидкості в 10 кілометрів на секунду, з якої імовірно падав справжній метеорит.
        Зіткнення "метеорита" з "Землею" призвело до виділення великих обсягів ангідриду сірки (SO3) та інших сполук, попадання яких в океан швидко призвело б до його закислення і вимирання багатьох морських організмів. Цей експеримент, як вважають автори статті, дозволяє говорити про те, що "сірчаний фактор" був однією з головних причин крейдяно-палеогенового вимирання.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 362 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0