ВМРК

Понеділок, 29 Квітня 2024, 19:27:59

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


      Учені зареєстрували викид квазара рекордної потужності. Стаття вчених буде надрукована в журналі The Astrophysical Journal, а її короткий зміст наводиться на сайті Європейської південної обсерваторії (ESO). 
      Об'єктами дослідження виступали квазари – активні ядра галактик. Джерелами випромінювання квазарів є матерія, що поглинається надмасивною чорною дірою в центрі скупчення. У процесі поглинання можуть відбуватися викиди джетів – потоків гарячої матерії, які є джерелами потужного електромагнітного випромінювання. 
      У рамках нової роботи вчені розглянули викиди квазарів SDSS J1106+1939 та SDSS J1512+1119, які були зареєстровані в квітні 2011 і березні 2012 років. 
      У результаті аналізу зібраних телескопом VLT ESO даних, учені встановили, що викид SDSS J1106+1939 був найпотужнішим з будь-коли зареєстрованих. Його потужність на два порядки перевищує потужність випромінювання всього Ч ... Читати далі »
Переглядів: 2366 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

     Астрономи виміряли масу найбільшої з виявлених у Всесвіті чорних дір. Вага чорна діри, яка носить назву NGC 1277, у 17 млрд раз перевищує вагу Сонця. Вона знаходиться в галактиці, розташованій в 200 млн світлових років від Землі. 
     За словами вчених, результати дослідження здатні змінити теорію утворення та розростання чорних дір. Результати дослідження, описаного в журналі Nature, суперечать уявленням астрофізиків про розвиток галактик і чорних дір. Раніше вважалося, що зростання цих космічних об'єктів взаємопов'язане: чим більше галактика, тим масивніше чорна діра в її центрі. 
     Зазвичай маса чорної діри складає близько 0,1% від маси центральної опуклої області галактики, але у цьому випадку вона займає більше половини центральної частини і 14% від маси всієї галактики. 
      Чорні діри утворюються при необмеженому гравітаційному стискуванні, часом це відбувається після смерті крупних зі ... Читати далі »
Переглядів: 2358 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

     Фізичні вправи, які дитина виконує перед навчальним днем, позитивно позначаються на її успішності, стверджують данські дослідники. 
     В експерименті взяли участь 20 тис. учнів віком від 5 до 19 років. Враховувалися наступні дані: чи робить дитина вранці зарядку; спосіб, за допомогою якого учень добирається на заняття (пішки, на велосипеді або іншим транспортом); здатність концентруватися під час занять. 
     Вивчивши дані, експерти дійшли висновку, що фізичні навантаження перед початком занять (ранкова зарядка або поїздка в школу на велосипеді) допомагають дітям краще концентруватися на навчанні. 
     До того ж, кілька хвилин зарядки допоможуть боротися з діабетом другого типу.

 за матеріалами: Ведомости
Переглядів: 2357 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

      Ученим удалося підібрати ключі до генокоду пшениці – однієї з найголовніших для людства сільськогосподарських культур. Це дозволить створити стійку до хвороб і природних аномалій пшеницю. Стаття про дослідження опублікована в журналі Nature. 
      Якщо з'явиться пшениця, стійкіша до засухи і хвороб, це врятує безліч життів, знизиться ризик голоду, відзначають вчені. 
      Тижнем раніше міжнародний консорціум учених повідомив про чергове досягнення в розшифровці генетичного коду тварин. Було повністю секвеновано геном домашньої свині (Sus scrofa domesticus) та її близького родича дикого кабана (Sus scrofa). 
      Як повідомив Ронні Грін (Ronnie Green) з університету штату Небраска (США), ДНК свині складається з 2,6 мільярдів нуклеотидних пар і містить майже 22 тисячі генів.

  за матеріалами: НТВ
Переглядів: 2378 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

      Рівень світового океану піднімається набагато швидше, ніж раніше прогнозувалося, і жителі прибережних районів по всій земній кулі вже скоро можуть зіткнутися із загрозою затоплення, попереджають німецькі вчені. 
      Використовуючи останні супутникові дані, дослідники з Потсдамського інституту кліматичних змін виявили, що за минулі 20 років рівень океану зростав у середньому на 3,2 міліметра на рік – на 60% швидше, ніж передбачали експерти ООН. 
      Отримані результати були представлені на конференції ООН по боротьбі зі зміною клімату, що проходить в Катарі. 
      У доповіді кліматологів йдеться також, що середньосвітова температура зросла точно відповідно до прогнозів ООН – всупереч скептикам, які вважають, що загроза глобального потепління сильно перебільшена.

  за матеріалами: BBCrussian.com
Переглядів: 2330 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

     Учені з Університету Гранади (Universidad de Granada, Іспанія) використали термічне формування зображення (за допомогою інфрачервоного випромінювання) і довели, що при тривозі або страху ніс нагрівається. 
     Учені стверджують, що саме зростання занепокоєння сприяє підвищенню температури кінчика носа. Тобто, турбуючись про те, що обман буде розкритий, слід опустити ніс вниз. 
     Дослідники відкрили це явище за допомогою тепловізійних камер для моніторингу добровольців і називали його "Ефект Піноккіо". 
     Автори дослідження припустили, що температура носа підвищується або знижується залежно від настрою. Вони дійшли таких висновків після того, як виявили, що коли добровольці брехали про свої почуття, острівна кора мозку змінювалася. 
     Учені пояснили цей факт тим, що острівна кора головного мозку бере участь у виявленні і регулюванні температури тіла, а в даному випад ... Читати далі »
Переглядів: 2376 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

     Віруючі люди менше схильні до виникнення стресу і підвищеної тривожності, вважають дослідники.
     Учені з Торонто (Канада) провели дослідження, в якому вивчали мозок віруючих і невіруючих людей. Виявилось, що існує різниця між мозком віруючої і невіруючої людини. Поки учасники експерименту проходили відомий тест Cтрупa (психологічне тестування інтенсивності й вибірковості уваги), вимірювалася активність їх мозку. 
     З'ясувалося, що у релігійних людей активність передньої області кори головного мозку була нижча, ніж у нeрелігійних. Ця частина мозку допомагає регулювати поведінку, коли потрібна увага і контроль, особливо в ситуації, що породжує тривогу (наприклад, при вчиненні помилки). 
     Чим сильніше у людей релігійне почуття, тим слабкіше їх мозок реагує на власні помилки, і тим менше вони роблять помилок, а також менше піддаються стресам. На думку дослідників, релігійні переконання утихомирюю ... Читати далі »
Переглядів: 2299 | Додав: Muhaulyk | Дата: 01 Грудня 2012 | Коментарі (0)

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0