ВМРК

Неділя, 05 Травня 2024, 22:50:20

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


Вживання солодких газованих напоїв пов'язане з підвищеним ризиком розвитку сечокам'яної хвороби, відзначають учені із США, дослідження яких опубліковані в Clinical Journal of the American Society of Nephrology. При такому захворюванні зазвичай рекомендується збільшити вживання рідини, щоб уникнути утворення нових каменів. Проте вчені з'ясували, що не всі напої корисні в профілактиці сечокам'яної хвороби. "Ми виявили, що надмірне вживання підсолоджених напоїв пов'язане з великим числом випадків захворювання", – говорить доктор медичних наук Гері Курхан (Gary Curhan) з Біргемського жіночого госпіталю в Бостоні (Brigham and Women's Hospital, США). За даними учених, близько 20% чоловіків і 10% жінок в США хоча б раз у житті стикаються з сечокам'яною хворобою. Фахівці проаналізували дані трьох найбільших досліджень в галузі здоров'я населення в США. Їх робота охопила більше 194 тисяч пацієнтів із середнім терміном спостережень 8 років. Учасники відповідали на питання про захворювання, ... Читати далі »
Переглядів: 267 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Аналіз 185 досліджень, присвячених риб'ячому жиру, свідчить про те, що жир здатний мінімізувати негативні ефекти шкідливих продуктів, що чиняться на мозок людини. Група дослідників з Університету Ліверпуля (Велика Британія) взяла за основу те, що шкідливі продукти порушують нейрогенез – процес формування нових нервових клітин. Але раціон, багатий омегою-3 може впоратися з цим, стимулюючи зону мозку, яка контролює їєу, навчання і пам'ять. Виявилось, риб'ячий жир не впливає безпосередньо на нейрогенез. Зате він не дає цукру і жиру гальмувати систему контролю прийому їжі. Риб'ячий жир імітує ефект низькокалорійних дієт. Учені настійно рекомендують включити його до раціону, щоб поліпшити загальний стан здоров'я. "На вагу тіла впливають багато чинників, у тому числі, те, що ми їмо. Надмірне вживання цукру і насичених жирів загрожує не лише набором ваги, але порушеннями в метаболізмі і розумовій роботі. Ці зміни видно в структурі мозку. Зокрема, вони відбиваються на нейрогенезі. Таким чи ... Читати далі »
Переглядів: 250 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Усі блакитноокі люди пішли від одного предка. Такого висновку дійшли фахівці Університету Копенгагена (Данія). "Походження усіх блакитнооких людей на Землі, швидше за все, сходить до однієї людини, яка жила на узбережжі Чорного моря близько 10 тисяч років назад", – зазначається у повідомленні вчених. Згідно з результатами дослідження, блакитні очі – результат однієї мутації, що сталася 6-10 тисяч років тому. І усі блакитноокі люди, які живуть на нашій планеті, мають до неї безпосереднє відношення. Дослідники знайшли ген, що відповідає за цю мутацію, і навіть з'ясували, коли і де вона сталася, – на північно-західному узбережжі Чорного моря, приблизно 10 тисяч років тому. Ген HERC2, про який йдеться, знижує вироблення пігменту меланіну у райдужній оболонці очей своїх носіїв. "Спочатку усі блакитноокі були кароокими", – стверджує голова групи дослідників доктор Ганс Ейберг. Швидше за все, рідкісна мутація поширилася внаслідок хвилі колонізацій, внаслідок чого блакитноокі стали ... Читати далі »
Переглядів: 290 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Застійні води віком в 2,6 мільярда років, розташовані глибоко під землею в шахтах на території Канади, могли підтримувати життя. Учені дійшли такого висновку, вивчивши хімічний склад зразків зі старого джерела. Знахідка дає надію, що щось подібне буде знайдено і на Марсі. Останнє дослідження також допоможе більше дізнатися про атмосферу молодої Землі та придатність її для життя. Адже багато років тому Земля була абсолютно іншою. "Про те, що води можуть зберігатися на Землі впродовж стількох років, ми дізнались вперше. Ми ніколи і не припускали, що можна отримати зразки рідини і газу віком в два мільярди років", – коментує відкриття геохімік з університету Торонто (Канада) Барбара Шервуд Лоллар (Barbara Sherwood Lollar). Шахтарям відомо, що з тріщин в каменях глибоко під землею періодично витікає вода. Канадські вчені вирішили проаналізувати зразки цієї рідини і дійшли висновку, що вода дуже солона: у ній міститься вдесятеро більше солі, ніж у морській воді. Також підземні води ... Читати далі »
Переглядів: 246 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Виявляється, головним секретом підйому кар'єрними сходами є не те, з ким знайома людина, а те, наскільки глибоким голосом вона володіє. Дослідники з університету Дьюка в Північній Кароліні (США) виявили, що у чоловіків з низькими голосами можливість заробляти більше грошей і швидше просуватися кар'єрними сходами набагато вище, ніж у інших. Фахівці вивчали 792 чоловіка-керівника і виявили чіткий взаємозв'язок між заробітною платою і відтінком голосу. Володарі глибокого низького голосу мають явну перевагу порівняно з однолітками з пронизливими голосами. Дослідники стверджують, що нижчі голоси пов'язані з домінантною поведінкою, оскільки вони зустрічаються у осіб з високим рівнем тестостерона в крові. Попереднє дослідження виявило, як голос впливає на лідерські якості. До цього існувала гіпотеза про зв'язок владності голосу і конкретних переваг в якості лідера. Проте у реальності все це ніколи не вивчалося так ретельно. Експерти не заперечують, що і ряд інших чинників впливає на успіх ... Читати далі »
Переглядів: 293 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Голод робить комарів дуже витривалими: у пошуках їжі вони здатні долати більше 50 км. Відчути свою їжу вони можуть на відстані 50 метрів. До цього часу вчені точно знали, що комахи відчувають тепло, вологість і вуглекислий газ, що виділяється при диханні. Проте вибірковість комарів вказувала, що є ще якийсь компонент, на який вони охоче реагують. Останні дослідження показали: деякі люди і птахи виділяють запах, який кровопивці вважають дуже смачним, – завдяки певним ферментам у цьому запаху. Розкрити секрет "ваблячого аромату" взялися ентомологи Вальтер Ліл і Зайнулабеддін Сайед з Університету Каліфорнії (США). Учені вирішили виділити "діючу речовину" з суміші, що складає основу запахів різних людей та тварин. Для цього вони проаналізували відповідні людські ферменти, а також – курей та голубів, кров яких для комарів – улюблена їжа. "У всіх випробовуваних ми виявили нонаналь – альдегід, який належить до класу запашних речовин", – запевняв Вальтер Ліл. Для того, щоб перевірити, ... Читати далі »
Переглядів: 257 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Якщо поряд з вашим будинком пролягає велика автодорога, то ви знаходитеся в групі ризику розвитку хвороб нирок, інфаркту, інсульту, йдеться у звіті, що вийшов в журналі Journal of Epidemiology and Community Health. Цей взаємозв'язок досліджували на прикладі більше 1100 осіб, які перенесли інсульт в 1999-2004 роках. З'ясувалося: 50% осіб жили в радіусі кілометра від крупних трас, а інші – на відстані від 1 до 10 кілометрів. У розпорядженні учених були дані про рівень креатиніну в крові і сечі (продукт м'язового метаболізму, який виводять нирки). Цей показник може показати, наскільки добре працюють нирки. Так, особи, що жили максимально близько до траси, мали гірші показники роботи нирок. Зниження функцій нирок було еквівалентне старінню організму на 4 роки. Якщо особа жила на відстані менше кілометра від траси, то ризик смерті від серцево-судинних хвороб підскакував на 4%, і від всіх причин – на 1%. За словами експертів, причина проста: вихлопні гази провокують запалення, звуження ... Читати далі »
Переглядів: 250 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Переїдання пов'язане з позитивними емоціями. Про це заявили співробітники університету Маастріхта (Нідерланди). До цих пір вчені пов'язували переїдання з поганим настроєм, депресією, відчуттям самотності та тривожністю. Проте нове дослідження показало, що "щасливі їдці" більш схильні до вживання шкідливої їжі, ніж "сумні". Саме тому вони частіше страждають на ожиріння. Учені відзначають, що під час стресових ситуацій їжа дійсно полегшує душевні переживання на нетривалий час. За деякими даними, в 75% випадків переїдання винні негативні емоції. Так, в ході експерименту фахівці вирішили з'ясувати, з чим це пов'язано і залучили до роботи 87 студентів. Вони оцінили їх харчові звички і психічне здоров'я. Далі їм запропонували поглянути епізоди з фільмів, що викликають позитивні ("Містер Бін"), нейтральні (документальний фільм про рибалку) і негативні емоції ("Зелена миля" – сцена зі стратою). Після перегляду добровольцям запропонували перекусити калорійною їжею (чіпси, шоколад) і учені ... Читати далі »
Переглядів: 274 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Всього 10 хвилин ходьби можуть покращити емоційний стан людини. Про це йдеться у новій доповіді Фонду психічного здоров'я Великої Британії. Згідно із результатами дослідження, регулярна фізична активність може збільшити самооцінку, а також зменшити напруження та занепокоєння. Цікаво, що активність може виступати як профілактикою, так і лікуванням різних психічних захворювань, включаючи депресію та тривогу. "Шлях до підвищення нашого психічного добробуту і захисту нашого психологічного стану лежить у фізичній активності", – йдеться в доповіді. Крім того, люди, які регулярно займаються спортом, мають на 20-20% нижче ризик отримати депресію чи захворіти на деменцію. У доповіді пропонується використовувати фізичну активність, щоб "регулювати настрій протягом дня", але застерігають: важливо не перестаратися, бо тоді це призведе до "негативних наслідків", таких як "поганий настрій і дратівливість". "Люди повинні обрати тип фізичної активності, що базується на улюблених заняттях", ... Читати далі »
Переглядів: 294 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Науковці, які вивчають крижаний покрив і льодовики Антарктиди й Гренландії повідомили, що рівень моря може піднятися трохи більш, ніж прогнозувалося раніше. Дослідники з понад 20-ти установ виявили, що танення льоду може спричинити підвищення рівня моря на 36 сантиметрів до кінця століття – тобто приблизно вдвічі більше, ніж рівень моря підвищився у 20 столітті. Водночас дослідження показало, що найдраматичніший сценарій – масовий і раптовий підйом світового океану – виглядає тепер набагато менш імовірним. Нагадаємо, згідно з висновками нового дослідження, якщо температури зростуть на більше, ніж 2 градуси за Цельсієм, то видова біорізноманітність у світі постане перед загрозою. Понад половина поширених видів рослин і третина видів тварин можуть втратити природне середовище внаслідок змін клімату. за матеріалами: BBCrussian.com
Переглядів: 233 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Існує думка, що вівсяна каша є надзвичайно корисним продуктом. Але проведене нещодавно дослідження австралійських учених встановило, що корисною вівсянка може бути лише у тому випадку, якщо її не вживати з особливим фанатизмом. На думку дієтологів, вівсяна каша нормалізує роботу шлунку, обволікаючи його слизисту оболонку, і тому називають її ідеальним продуктом для здорового харчування. Вони рекомендують її їсти протягом двох тижнів, стверджуючи, що її вживання допоможе нормалізувати вагу і в цілому привести організм у тонус. Тим часом, у медалі є також й інший бік. Гастроентерологи заявляють, що у вівсянці міститься фітинова кислота, яка робить довшим процес всмоктування кальцію в кишковому тракті. Крім того, що вона ускладнює всмоктування кальцію, плюс до цього вона ще і вимиває його з кісток. Це не означає, що вівсяна каша шкідлива, оскільки в ній міститься ряд корисних мікроелементів і речовин, які необхідні організму. Але зменшити її кількість в раціоні людини фахівці все ж так ... Читати далі »
Переглядів: 301 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

У середньому на 2,5 з десяти комп'ютерів антивірус не оновлюється, що в 5,5 разів підвищує ризик зараження шкідливими програмами. У другому півріччі 2012 року найбільш поширеними інструментами кіберзлочинців стали шкідливі поштові вкладення і підробка кодів активації програмного забезпечення. Про це свідчать результати дослідження, опублікованого в Microsoft Security Intelligence Report (SIRv14), після аналізу більше мільярда комп'ютерів по всьому світу. За даними SIRv14, 30% комп'ютерів в Україні – не захищені. Такий показник – один з найвищих у світі. Найбільше українці страждають від небажаних програм (51,6% заражених комп'ютерів), троянських програм (43,5%) і "хробаків" (20,6%). Багато користувачів не усвідомлюють, що вони не захищені. Так, у 24% випадків, тобто приблизно на 270 млн комп'ютерів по всьому світу, використовувалася застаріла антивірусна програма, яка не забезпечує належного захисту. Серед інших причин небезпеки: закінчився тестовий період, термін дії ліцензії або ... Читати далі »
Переглядів: 234 | Додав: Muhaulyk | Дата: 21 Травня 2013 | Коментарі (0)

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0