ВМРК

Неділя, 28 Квітня 2024, 13:07:40

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


      5 березня 2013 року в Південній півкулі стане видимою для жителів Землі найяскравіша комета за останніх 6 років – C/2011L4 "Панстаррс". У Північній півкулі комету можна буде побачити неозброєним оком з 12 по 24 березня 2013 року.
      Учені з нетерпінням очікують, коли вона здійснить свій перший візит до Сонячної системи. На початку березня комета, що складається з льоду, опиниться до Сонця ближче, ніж орбіта Меркурія.
       Хвіст комети вже став незвично пишним і яскравим, оскільки сонячне тепло випаровує її крижане тіло. Чи витримає "Панстаррс" термічну обробку, чи вибухне подібно до челябінського боліда, лише з міжпланетним розмахом – поки що невідомо.
        Комета була відкрита в червні 2011 року, за допомогою телескопа системи PAN-STARRS, розташованої на схилі гори Халеакала острова Мауї (Гаваї). Як вважають учені, C/2011L4 могла прийти з ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Додав: Muhaulyk | Дата: 23 Лютого 2013 | Коментарі (0)

        Земна гравітація змусила астероїд 2012DA14 змінити свою орбіту. Раніше вона лежала поза орбітою обертання Землі довкола Сонця, а після зближення з нашою планетою на мінімальну відстань в 27,7 тис. км в ніч на 16 лютого вписалася в це коло. Про це розповів заступник директора Пулківської астрономічної обсерваторії (РФ) Олександр Дев'яткін, що керував роботами по спостереженню за астероїдом.
        Дані спостережень за астероїдом 2012DA14 аналізуються і найближчим часом будуть передані в Міжнародний планетний центр у США, де буде підсумовувана вся інформація, отримана астрономами світу зі всіх точок спостереження за астероїдом, повідомив Олександр Дев'яткін.
        "Результати спостережень і розрахунки показують, що велика піввісь орбіти астероїда зменшилася з 1 до 0,9 астрономічної одиниці (середній радіус земної орбіти), а період обертання скоротився з 366, ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Додав: Muhaulyk | Дата: 23 Лютого 2013 | Коментарі (0)

      Нейробіологи і психологи з Університету Меріленду (США) опублікували в спеціалізованому виданні Journal of Neuroscience результати дослідження, метою якого було отримання відповіді на питання: "Чому жінки говорить більше, ніж чоловіки?"
      Раніше, в ході іншого дослідження, було встановлено, що жінки, в середньому, вимовляють близько 20 тис. слів на день, тоді як чоловіки – менше 7 тис.
       Дослідники із США дійшли висновку: балакучість прекрасної статі пояснюється тим, що в мозку жінки більше білка Foxp2 (або "мовного білка"). Причому, якщо серед людей цього білка більше у жінок, то серед щурів – його більше у самців. Експериментуючи зі щурами, учені виявили, що чотириденні самці "кричать" (у ультразвуковому діапазоні) удвічі частіше за самок, коли їх розділяють з матерями. Змінюючи кількість білка Foxp2, учені спостерігали зміни у "балакучості" щурів.
   &nbs ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Додав: Muhaulyk | Дата: 23 Лютого 2013 | Коментарі (0)

       Часта захворюваність гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) виявилась пов'язана з короткими теломерами клітин імунної системи людини. Таких висновків дійшла група американських учених з Університету Карнегі-Меллон (Carnegie Mellon University). Результати роботи дослідників опубліковані у свіжому номері Journal of the American Medical Association.
        Теломерами називають кінцеві ділянки хромосом, що виконують захисну функцію. Теломери коротшають при кожному діленні клітини, оскільки фермент ДНК-полімераза не може синтезувати відповідну ділянку ДНК. Це явище називається кінцевою недореплікацією і це один із чинників старіння.
        Раніше іншій групі вчених вдалося довести, що зменшення довжини теломер з віком пов'язане з підвищенням ризику виникнення інфекційних, серцево-судинних і онкологічних захворювань у літніх людей. Проте зв'язок довжини ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Додав: Muhaulyk | Дата: 23 Лютого 2013 | Коментарі (0)

        Телескоп "Кеплер" допоміг астрономам знайти нову екзопланету, чия маса і діаметр менші, ніж у Меркурія і порівняні з аналогічними характеристиками Місяця, що робить її найменшою планетою поза Сонячною системою, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.
        За останні декілька років орбітальні телескопи "Кеплер", CoRoT, а також їх наземні побратими відкрили понад тисячу екзопланет і декілька тисяч можливих кандидатів на цю роль. Більшість з них належить до "гарячих" юпітерів і нептунів, проте нові методики дозволяють знаходити все більше невеликих планет. Так, в 2011 році вчені виявили планету Kepler-10b, чия маса в 1,5 рази перевищувала земну, а в 2012 – відразу три планети, сама невелика з яких порівнянна за розміром з Марсом.
        Група астрономів під керівництвом Томаса Барклая (Thomas Barclay) з Дослідницького центру НАСА імені Еймса (США) ... Читати далі »
Переглядів: 495 | Додав: Muhaulyk | Дата: 23 Лютого 2013 | Коментарі (0)

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0