ВМРК

Субота, 18 Травня 2024, 11:01:05

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід

Досьє професії: Критик
           Будь-якому митцеві цікаво знати обґрунтовану адекватну думку про свої твори. Але це має бути думка експерта, який розуміється в якій-небудь галузі культури не гірше самих творців предмета обговорення. Професія критик актуальна в сфері культури. Така людина повинна мати певні знання і здоровий смак, щоб аналізувати і давати адекватну оцінку чиєїсь творчості. Нерідко критикою займаються й інші творчі люди, що працюють в тій самій сфері, але це може бути суб'єктивна думка або навіть антиреклама, з метою "потопити" конкурента.
                                          Історія професії:
        Історія Стародавньої Греції згадує про деяких мислителів, громадських діячів і навіть політиків, які час від часу давали оцінку популярним в той час театральним дійствам, від чого залежала популярність акторів або ж конкретної постановки. Але основним видом діяльності цих людей (у тому числі і акторів) не була робота в сфері культури. Критик, як професія з'явився тільки в 30-ті роки ХІХ століття і до нині повністю не відокремилась від роботи журналіста чи письменника. Спочатку були критики тільки в сфері літератури. З приходом в 20-і роки до влади більшовицької тиранії, критики стали інструментом цензури в мистецтві. Супроводжуючи бурхливий розвиток кінематографа, все частіше ця професія асоціюється саме з критикою фільмів і самих акторів ....
                              Соціальна значущість професії в суспільстві:
         Здорова критика, а не спроба оббрехати гарну працю, дуже важлива в культурі. Адже не всі люди, що намагаються стати художниками, акторами, авторами сценарію в кіно, письменниками і співаками, мають до цього талант. Більш того, талановиті люди також роблять помилки в своїй роботі, які слід обговорити, щоб ніхто їх більше не повторював. Тому хтось повинен витравлювати з культури бездарних людей, говорити про гарні й погані аспекти того чи іншого твору, направляти інших у правильне русло. Така професія не - дуже популярна. Критик - це журналіст, який сам повинен пробити собі дорогу, якщо у нього на те є задатки.
                                 Масовість і унікальність професії:
         Щоб обговорювати працю інших, потрібно з чимось його порівнювати. Тому представники цієї професії повинні добре розбиратися в сфері своєї роботи - музиці, наприклад. Критик не має права давати негативну оцінку того чи іншого твору, тільки тому, що йому не подобається автор цієї творчості. Та людина, яка опуститься до такого, сама підлягає жорсткій критиці. Вимоги до професії: об'єктивність в своїх судженнях, талант до написання нарисів і статей, красива мова та освіта в сфері культури чи журналістики. Шановний критик цілком може розраховувати на співпрацю з популярними ЗМІ.
                                             Ризики професії:
          Негативна сторона такої роботи - це неприязнь з боку багатьох творчих людей, яким ця людина дала негативну оцінку. Дуже часто критики у сфері шоу-бізнесу стають його складовою, зі всіма наслідками, що випливають звідси: гучні скандали, плітки, папарацці і т. п. Але багатьом подобається така популярність і впізнаваність. Крім того, статті та інтерв'ю з відомими представниками цієї професії дуже добре оплачуються.
                                          Де отримати професію:
          Немає такої спеціальності в навчальних закладах. Бажаючий стати поважаним критиком може мати будь-яку професію. Найчастіше це люди з освітою в сфері журналістики або культури. Але в першу чергу потрібен талант, як і тим творчим людям, кого належить критикувати.

Переклад Широкової Наталії
Категорія: Професії | Додав: Muhaulyk (01 Грудня 2012)
Переглядів: 626 | Рейтинг: 5.0/1