ВМРК

Субота, 04 Травня 2024, 10:20:36

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


23:05:01
Вчені знайшли рештки найдавнішого живородного іхтіозавра
            Палеонтологи виявили на сході Китаю останки іхтіозавра, який загинув під час пологів і виношування дитинчат у своїй утробі, чий поважний вік – 248 мільйонів років – робить його найдавнішою живородною рептилією світу, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.
            "Ці рештки свідчать на користь того, що живонародження серед рептилій з'явилося на Землі до їхнього переходу до життя в водах океанів", – заявив Ресуке Мотані з університету Каліфорнії в Девісі (США). Мотані та його колеги проводили розкопки на території провінції Анхой, де залягають породи пізнього Тріасу і початку Юрського періоду, що сформувалися на дні морів, що існували на місці сучасної Східної Азії під час мезозойської ери.
             Вчених цікавили залишки іхтіозаврів – одних з перших морських рептилій, що перейшли до перебування у водах світового океану і освоїли живонародження. Однією з найцікавіших загадок палеонтології є питання – чи перейшли іхтіозаври до внутрішньоутробного виношування дитинчат вже після підкорення моря, або ж ця особливість допомогла їм освоїти його.
            Автори статті знайшли докази на користь другої гіпотези, виявивши рештки дуже давнього іхтіозавра, загиблого приблизно 248 мільйонів років тому. Ця тварина належить до числа чаохузаврів – примітивних іхтіозаврів, більше схожих на ящірок, ніж на риб або сучасних дельфінів.
           Знахідка Мотані та його колег незвичайна тим, що в скам'янілості містяться рештки не одного, а відразу чотирьох іхтіозаврів – матері і трьох дитинчат в її утробі. Судячи з їх положення і структури скам'янілостей, смерть наздогнала чаохузавра під час пологів, і один з дитинчат залишив черево матері або був дуже близький до цього.
            Що цікаво, дитинчата в утробі чаохузавра були повернені головою до його хвоста. Ця манера живонародження не притаманна пізнім морським рептиліям і сучасним ссавцям, що дозволяє говорити про те, що іхтиозаври, як і сучасні кити, навчилися живонародженню ще до освоєння моря.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 302 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0