ВМРК

Понеділок, 29 Квітня 2024, 21:54:21

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


08:00:11
Учені знайшли ген, відповідальний за щасливий шлюб
        Дослідники з Каліфорнійського університету (Беркли, США) з'ясували, що емоційна задоволеність кожного з подружжя відносинами у шлюбі залежить від присутнього в них варіанта гена, що регулює перенос нейромедіатора серотоніна в головному мозку. Як повідомляється в прес-релізі університету, результати дослідження будуть опубліковані он-лайн у журналі Американської психологічної асоціації Emotіon.
        Група під керівництвом психолога Роберта Левенсона (Robert W.Levenson) протягом більше 20 років, починаючи з 1989 року, працювала з 156 подружніми парами середнього й старшого віку. Кожні п'ять років кожен з подружжя розповідав психологам про свої відчуття щодо емоційної сторони шлюбу. Крім того, парам пропонували спілкуватися один з одним у лабораторних умовах, що дозволяло дослідникам оцінювати їхні реальні взаємини на підставі виразів облич, "мови тіла", тону голосу й теми розмови.
        125 учасників дослідження здали зразки своєї ДНК, що дало можливість авторам порівняти їхній генетичний профіль із заявленим рівнем задоволеності шлюбом і емоційною тональністю бесід із подружжям у ході лабораторного тестування.
         Було встановлено, що у людей, які одержали спадково від кожного з батьків по вкороченому варіанту гена переносника серотоніна 5-HTTLPR (близько 17 відсотків учасників), є чітка кореляція між емоційною тональністю спілкування із партнером і заявленим ступенем задоволеності шлюбом. Як виявилося, для таких людей гарні, теплі відносини із "половинкою" мають першорядне значення, при перевазі негативного емоційного тла вони почувають себе дуже нещасними у шлюбі й навпаки, при превалюванні позитивних емоцій – надзвичайно щасливими.
        Що стосується учасників, які успадкували одну або дві "довгі" аллелі гену 5-HTTLPR, то для них емоційна тональність спілкування із парою за шлюбом або зовсім не впливала на ступінь задоволеності шлюбом, або впливала в дуже невеликому ступені.
        "Індивідууми із двома "короткими" аллелями – як кімнатні рослини, що цвітуть у шлюбі при сприятливому емоційному кліматі й засихають у зворотному випадку, – пояснила співавтор Левенсона Клаудія Хаазе (Claudіa M.Haase). – У той же час люди з однієї або двома "довгими" аллелями набагато менш чутливі до емоційного клімату подружніх відносин".
         Як відзначив у цьому зв'язку Левенсон, "результати дослідження показують, що не тільки в ранньому дитинстві, але й протягом всього життя ми максимально піддані впливу наших генів".
         Ген 5-HTTLPR, що грає ключову роль у серотонінергічній нейромедіаторній системі головного мозку, що бере участь у регуляції настрою, відомий як "ген щастя", тому що від його варіативності залежить рівень трансмісії серотоніну. "Короткий" варіант гена спричиняє знижений рівень переносу серотоніну й підвищує ризик розвитку депресії, у той час як "довгий" варіант, навпаки, збільшує рівень транспорту "гормону радості" і сприяє більшій задоволеності життям.

 за матеріалами: МедПортал
Переглядів: 272 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0