ВМРК

Вівторок, 30 Квітня 2024, 01:06:12

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


21:02:48
Учені з'ясували, що великий живіт "об'їдає" мозок
        Дослідники з медичного центру Університету Раш (Rush University Medical Center), що в Чикаго (США), з'ясували, чому люди з великим животом утричі частіше страждають від втрати пам'яті і недоумства в похилому віці.
        У 2008 році каліфорнійські науковці заявили, що у огрядних людей в 3,6 раза частіше розвивається недоумство. Однак наступні дослідження показали неточність цих відомостей – в 2010-му році американські служителі науки з'ясували, що проблеми з пам'яттю виникають через великий живіт.
        Тоді науковці підсумували: що більше у людини жиру в ділянці живота, то вищий ризик, що з віком у неї розвинуться втрата пам'яті і слабоумство.
        Нещодавно співробітникам медичного центру Університету Раш вдалося не тільки довести правильність цього висновку, а й пояснити причину взаємозв'язку.
        Дослідники на чолі з професором неврології Каліпадом Паганом (Kalipada Pahan) виявили в печінці людей з великою кількістю жирових відкладень на животі низький рівень білка PPAR-альфа, що бере участь у спалюванні жирів.
        Щоб поповнити запаси цього білка, печінці доводиться "забирати запаси" у гіпокампу, функціями якого є запам'ятовування і кодування навколишнього простору.
        "У людей з великою кількістю жиру на животі печінка повинна працювати понаднормово, щоб засвоювати і повністю переробляти жир. Оскільки під час такої роботи запаси білка PPAR-альфа стрімко виснажуються, печінка ніби здійснює набіги на інші органи, включаючи головний мозок. Під час цього процесу рівень цього білка знижується вже в гіпокампі, що перешкоджає навчанню і запам'ятовуванню, внаслідок чого порушується збереження, накопичення і відтворення інформації", – наводить слова науковців журнал LiveScience.
       Дослідники перевірили правильність своїх висновків під час експерименту з мишами.
       "Ми досліджували кілька груп тварин: у однієї був брак білка PPAR-альфа в печінці, але була хороша пам'ять, а у іншої – нестача білка в мозку, що позначалось на пам'яті й навчанні.
        Коли ми ввели білок PPAR-альфа мишам з другої групи, то показники їхнього навчання і пам'яті значно покращали. Тепер нам належить з'ясувати, як підтримувати нормальний рівень цього білка в мозку, і тим самим запобігти втраті пам'яті і слабоумству", – повідомив Каліпад Паган.

 за матеріалами: FederalPost
Переглядів: 288 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0