ВМРК

Вівторок, 30 Квітня 2024, 01:04:58

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


09:46:19
Учені вперше знайшли речовину комети на поверхні Землі
         Учені вперше знайшли на поверхні Землі речовину комети, вивчення якої допоможе більше довідатися про ранню історію Сонячної системи, йдеться в статті, опублікованій в журналі Earth and Planetary Scіence Letters.
         "Комети увесь час пролітають на небі – брудні грудки з льоду, змішаного з пилом – однак ніколи в історії речовина комети не була знайдена на Землі", – сказав співавтор статті, Девід Блок (Davіd Block), слова якого цитуються в повідомленні Університету Вітватерсранду (Південна Африка).
         Близько 28,5 мільйона років тому над територією сучасного Єгипту вибухнуло космічне тіло, нагрівши пісок до температури приблизно в 2 тисячі градусів – так у Сахарі утворилася величезна кількість жовтого кварцового скла, частинки якого можна знайти на площі близько 6 тисяч квадратних кілометрів. Виявлений там єгипетським геологом камінь і став об'єктом вивчення Єна Кремерса (Jan Kramers), провідного автора статті, і його колег. З'ясувалося, що він складається не із земного матеріалу – це показали радіовуглецевий та ізотопний аналізи.
         Вивчений зразок цікавий і тим, що на ньому є мікроскопічні алмази: зазвичай вони утворюються з вуглецевого матеріалу в глибині Землі, де тиск дуже високий – але ударної хвилі могло вистачити для утворення дорогоцінних каменів не в надрах планети.
         Кремерс і його колеги зрозуміли, що в їхні руки потрапив перший зразок ядра комети: раніше вдавалося знайти лише пилові частки у верхніх шарах атмосфери, а також їхні сліди в антарктичному льоді. Учені назвали камінь "Гіпатія" на честь Гіпатії Олександрійської – першої жінки-математика, астронома й філософа. У майбутньому, вважають вони, він допоможе зробити ще багато відкриттів.
         "Комети містять ключ до розгадки того, як утворилася Сонячна система, а ця знахідка дає нам небувалу можливість вивчення безпосередньо кометної речовини", – відзначив Блок.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 268 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0