ВМРК

Понеділок, 29 Квітня 2024, 21:24:42

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


13:21:21
Учені пропонують лікувати ожиріння, відключаючи біологічний годинник
        Відключення механізму, що змушує організм знижувати температуру тіла вночі й тим самим заощаджувати калорії, може допомогти в розробці нових методів боротьби з ожирінням, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.
        Ученим давно відомо, що температура тіла у тварин підкоряється 24-годинному циркадному ритму. Вона досягає максимуму протягом дня й знижується вночі. Ці коливання дозволяють тваринам заощаджувати енергію під час сну й не витрачати її на обмін речовин, необхідний для обігріву. Крім того, цей механізм необхідний для підстроювання організму до температури навколишнього середовища.
        Мітчелл Лазар (Mіtchell Lazar) з Пенсильванського університету у Філадельфії (США) і його колеги досліджували добові коливання температури тіла у мишей. Вони встановили, що у гризунів здатність переносити холод о 5 годині ранку, коли миші зазвичай не сплять, була вище, ніж о 5 вечора, коли вони сплять.
        Ці коливання контролювалися білком Rev-erb alpha, що є частиною механізму біологічного годинника, з'ясували Лазар і його колеги. Відключивши у мишей роботу гена, відповідального за вироблення цього білка, вчені отримали тварин, які краще переносили холод увечері й у яких температура тіла протягом доби не мінялася.
         Учені також виявили, що білок Rev-erb alpha придушує активність іншого білка – термогеніну, що є у бурій жировій тканині й відповідає за вироблення нею тепла й, відповідно, витрату енергії. Таким чином, при "вимиканні" білка Rev-erb alpha організм споживає більше енергії за рахунок того, що нічний період "економії" більше не включається.
         "У сучасному суспільстві люди не страждають від браку їжі, і більшості з них не потрібна можливість заощаджувати калорії вночі. Якщо цей же механізм існує у людей, і на нього можна безпечно впливати, це може стати новим способом боротьби з ожирінням і супутніми хворобами, такими як діабет і серцево-судинні захворювання", – пояснив Лазар.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 234 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0