ВМРК

Вівторок, 30 Квітня 2024, 02:17:54

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


07:55:04
Учені: небо Юпітера й Сатурна всіяне гігантськими алмазами
         Нижні шари атмосфери Юпітера й Сатурна можуть містити величезні алмази, а в їхніх верхніх шарах можуть іти "алмазні дощі" завдяки надвисокому тиску на планетах-гігантах і високій температурі їхніх надр, заявили астрономи на щорічній планетологічній конференції Американського астрономічного співтовариства в Денвері.
        Учені досить давно припускають, що надра великих планет-гігантів можуть містити гігантські алмази, розміри яких можуть досягати розмірів великих айсбергів. Поки що не зрозуміло, чи присутні такі "коштовності" в атмосферах газових гігантів у Сонячній системі, тому що їхнє формування вимагає особливої комбінації з високої температури й тиску, при яких гігантський алмаз буде залишатися стабільним і продовжувати "рости".
        Мона Делітські з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені (США) і Кевін Бейнс із університету штату Вісконсін у Медісоні (США) вважають, що такі камені повинні існувати в нижніх шарах атмосфер Сатурна та Юпітера. Вони дійшли такого висновку, об'єднавши дані по щільності, температурі й тиску на них, зібрані за останні п'ять років.
        Як пояснюють учені, у верхніх шарах атмосфери на цих планетах нерідко відбуваються бурі, у ході яких частина вуглеводнів перетворюються на графіт або кіптяву. Ця матерія "падає" у нижні частини атмосфери гігантів, де вона, під впливом особливої комбінації температур і тисків, перетворюється на мікроалмази й продовжує рухатися в напрямку до ядра гігантів.
        Тут вони плавляться і перетворюються на рідину, частина якої може "спливти" в атмосферу Сатурна і Юпітера й перетворитися на великі алмази, які мають шанс "вирости" завдяки новим додаванням з ядра планет. Тому, вважають учені, вуглеводневі небеса Юпітера та Сатурна можуть бути буквальним чином засіяні алмазами. Цей факт, як жартують автори доповіді, залишає можливість на те, що в майбутньому людство зможе добувати ці камені за допомогою роботизованих станцій.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 274 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0