ВМРК

Понеділок, 06 Травня 2024, 22:26:52

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


14:17:59
Теорія Великого Вибуху отримала вагомий доказ
    Астрономи позбавили противників теорії Великого Вибуху єдиного вагомого аргументу – зоряного літію. 
    Міжнародна група учених озброїлася найпотужнішим телескопом на Землі і виявила вагоме підтвердження тому, що наш Всесвіт дійсно роївся під час Великого вибуху. Це може покласти край суперечці, що триває близько двох десятиліть. Відкриття опубліковане в міжнародному виданні Astronomy & Astrophysics за 6 червня. 
     Однією з найбільш важливих проблем у фізиці та астрономії була "неправильна" кількість ізотопів літію в старих зірках в нашій галактиці. Наразі астрономи спостерігають у близько 200 разів більше літію-6 і в 3-5 разів менше літій-7, ніж могли породити процеси, що відбувалися під час Великого Вибуху. Це серйозна проблема для розуміння раннього Всесвіту, і вона породила безліч екзотичних теорій, які намагаються пояснити цю невідповідність. Само собою, що при цьому і сама теорія Великого Вибуху часто береться під сумнів. 
     Група учених на чолі з Карін Лінд з Кембріджського університету (Велика Британія), провела ретельні спостереження древніх зірок за допомогою 10-метрового телескопу Keck. Аналіз спостережень, зроблений за допомогою найсучасніших моделей атмосфер зірок, показав, що насправді немає жодних розбіжностей між теорією Великого Вибуху і спостережуваною кількістю літію-6 і літію-7. Використовуючи складнішу фізику, що пояснює ядерні реакції зародження Всесвіту, і потужний суперкомп'ютер, ученим удалося виключити помилки в обчисленнях, які давали помилкові сигнатури літію-6 і літію-7. 
     Раніше проблема була в тому, що провести високоточні виміри кількості ізотопів у старих зірках було практично неможливо. Так, сигнатура літію-6 дуже слабка і легко втрачається на тлі інших сигналів. Необхідна точність виміру може бути отримана лише за допомогою найбільших телескопів, таких як Keck, розташований на вершині гори Мауна-Кеа (Гаваї). Він оснащений щонайпотужнішим спектрометром HiRes, здатним детально вивчити спектр зірок, виділяючи навіть найслабкіші сигнатури, такі як у літію-6. 
    Але навіть з телескопом Keck на спостереження кожної зірки знадобилося декілька годин, щоб зібрати достатню кількість фотонів для детального аналізу. Крім того, довелося провести складне моделювання різних процесів, які відбуваються в старих зірках. Наприклад зірки з дефіцитом металів можуть імітувати присутність літію-6. Дані довелося аналізувати з використанням складних моделей атмосфер, що включають обчислення, які обробляли декілька тижнів на суперкомп'ютері. 
    Слід відзначити, що всі ці складнощі припадуть до душі опонентам теорії Великого Вибуху, адже чим складніше експеримент, тим простіше оголосити його помилковим.

  за матеріалами: C-News
Переглядів: 333 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0