Спосіб життя і навколишнє середовище впливають на активність генів у ДНК, що, зокрема, визначає нашу чутливість до болю, йдеться в статті в журналі Nature Communications. "Ми знаємо, що такі стреси, як дієта, куріння, вживання алкоголю і вплив забруднень в навколишньому середовищі впливають на гени, але ми не знали, чи діють вони на гени чутливості до болю", – пояснив керівник групи вчених Тім Спектор (Tim Spector) з Королівського коледжу в Лондоні (Велика Британія), чиї слова наводить видання NewScientist. Тім Спектор і його колеги провели серед сотень генетично ідентичних близнюків стандартний тест на чутливість до болю, перевіряючи, до якої температури вони переносять нагрівання шкіри променем лазера. З них відібрали 25 пар, близнюки в яких найсильніше розрізнялися по чутливості до болю. Потім учені проаналізували ДНК, визначаючи рівень метилювання (приєднання до молекули ДНК метильних груп CH3) 5 мільйонів генів. Вони виявили в ДНК кожної пари близнюків істотні відмінності в дев'яти генах. Попередні дослідження на тваринах показали, що більша частина знайдених Т.Спектором та його колегами генів впливає на чутливість до болю. Найбільш яскравими відмінності були в гені TRPA1. Цей ген кодує білок, що відповідає за проведення сигналу нервовими клітинами, що реагують на біль. Завдяки цьому білку нервові клітини можуть переводити сприйняття тепла у відчуття болю. Також вчені провели аналогічний аналіз ДНК 50 осіб, які не перебувають у родинних стосунках. Вони з'ясували, що ті, у кого рівень метилування ДНК знайдених в генах був високим, володіли підвищеною чутливістю до болю, і навпаки. Виявлення молекулярного механізму, який впливає на чутливість до болю, відкриває можливість розробки нових ліків для людей, які страждають хронічними болями, вважають вчені.
за матеріалами: РИА "Новости"
|