Солодка газована вода може знижувати негативну дію алкоголю, прискорюючи розщеплення шкідливих речовин, на які спирт перетворюється в організмі, йдеться в статті, опублікованій в журналі Food&Functіon. Частина неприємних наслідків уживання алкоголю пояснюється дією не самого етилового спирту, а речовини ацетальдегіду, на яку спирт перетворюється в організмі під дією ферментів. Інші ферменти потім переробляють цей небезпечний ацетальдегід у нешкідливі, а іноді навіть корисні солі й ефіри оцтової кислоти. Відповідно, вирішив Хуа-бінь Лі (Hua-Bin Li) з Університету імені Сунь Ятсена в Гуанчжоу (Китай) і його колеги, якщо прискорити переробку ацетальдегіду в безпечні речовини, це зменшить шкідливий вплив алкоголю на організм. Учені досліджували вплив 57 різних напоїв, які часто вживають у надії полегшити наслідки алкогольного сп'яніння, на ферменти, що беруть участь у переробці етанолу. Вони виявили, що деякі напої, наприклад, трав'яний настій, прискорюють перетворення етанолу на шкідливий ацетальдегід і при цьому сповільнюють його подальшу переробку. Інші напої, навпаки, істотно прискорювали переробку ацетальдегіду на нешкідливі речовини. Серед цих напоїв виявилась солодка газована вода. Однак дослідники обережні у своїх висновках. "Наші результати показують, що деякі напої не варто вживати після інтенсивних застіль, у той час як інші потенційно можуть виконувати роль біологічно активних добавок, що зменшують шкоду надмірного вживання алкоголю", – пишуть автори статті. Однак, відзначають вчені, для точного визначення компонентів цих напоїв і механізмів їх дії потрібні додаткові дослідження.
за матеріалами: РИА "Новости"
|