ВМРК

Середа, 08 Травня 2024, 02:31:51

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


11:54:27
Недосипання призводить до ожиріння
      Хронічне недосипання дійсно сприяє розвитку ожиріння, оскільки брак сну пригнічує роботу тієї частини мозку, яка управляє апетитом, а також підсилює активність центрів задоволення, заявляють медики в статті в журналі Nature Communications. 
      За статистикою Всесвітної організації охорони здоров'я (ВООЗ), понад 10% населення індустріально розвинених країн страждає від безсоння. Брак сну може стати причиною неочікуваних психічних ефектів: галюцинацій, втрати пам'яті, відірваності від реальності. Медики називають поганий сон шляхом до інсультів, ожиріння і гіпертонії. У лютому 2013 року учені виявили, що їх причиною можуть служити порушення в роботі генів через безсоння. 
      Метью Уолкер і його колеги з університету Каліфорнії в Берклі (США) з'ясували, що брак сну дійсно змушує нас переїдати і викликає ожиріння. Для цього вони простежили за роботою мозку 21 добровольця за допомогою функціональної томографії. Під час експерименту добровольці не спали добу один раз на тиждень впродовж місяця. Наприкінці цих сесій учені показували учасникам картинки з різними продуктами і просили оцінити їх апетитність за чотирибальною шкалою. 
      Авторів статті цікавило декілька відділів мозку, що традиційно пов'язуються з апетитом, відчуттям голоду і насичення. Зіставляючи томограми, отримані перед початком і наприкінці експерименту, вони визначали, як мінялася робота цих частин нервової системи. Ці дані зіставлялися зі змінами у смаках і апетиті добровольців. 
      Виявилось, що робота центрів апетиту помітно знижувалася під час безсонних сесій, а активність центрів задоволення була значно вища за норму, під час перегляду картинок з їжею. Ймовірно, саме це послужило причиною того, що добровольці обирали картинки з найкалорійнішою їжею. Як вважають автори статті, подібні зміни в роботі мозку можуть пояснювати те, чому безсоння і хронічне недосипання асоціюються з ожирінням і діабетом.

  за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 294 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0