ВМРК

Понеділок, 06 Травня 2024, 20:01:35

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


14:20:05
Музика не впливає на уважність водіїв
      Молоді водії у віці від 25 до 35 років можуть без побоювань включати музику в машині – на їх стиль водіння це не вплине. Останнє дослідження психологів з Університету Гронінгена (Нідерланди) спростовує існуючу думку про те, що музика відволікає водія і заважає йому зосередитися на дорозі. Більш того, під час випробування з'ясувалося, що інколи музика навіть корисна. 
      Прийнято вважати, що водії, які постійно слухають музику, неакуратні та неуважні на дорозі, частіше порушують правила дорожнього руху і швидкісний режим. Проте це всього лише думка, яка не знаходить підтвердження. 
      Наприклад, під час випробування на довгій монотонній дорозі музика зіграла навіть позитивну роль – вона допомагала водіям зберігати бадьорість і концентрацію. У цей же час водії, що залишилися без музики, починали швидко нудьгувати і втрачали пильність. Цей експеримент доводить, що особі для збереження концентрації при монотонній їзді потрібен певний ступінь мозкового збудження. І на допомогу приходить улюблена музика або радіостанція. 
      Дивною виявилася й інша частина випробування, коли водіям пропонувалося слухати музику під час їзди по жвавій міській вулиці. Виявилось, що немає різниці – слухаєте ви музику чи ні – уважність і майстерність залишаються колишніми. Дослідники пояснюють цей феномен умінням людини обирати важливе і не зважати на незначне. Коли треба бути уважним на дорозі, виконати складний маневр водій перестає чути все те, що лунає з динаміків. Простими словами, людина підсвідомо розуміє, що в цей момент безпека набагато важливіша улюбленої мелодії. 
      До речі, стиль музики не грає жодної ролі – головне, щоб водієві подобалося, ну і щоб гучність була не дуже великою. При цьому дослідники підкреслюють, що говорити по телефону під час водіння небезпечно – від розмови складніше абстрагуватися, вона задіює інші ділянки мозку, пов'язані зі складними когнітивними функціями. "Відключитися" від розмови навіть на секунду складніше, до того ж високий ризик настільки захопитися розмовою, що "відключиться" вже сприйняття того, що відбувається поза автомобілем. 
      Найближчим часом вчені мають намір продовжити дослідження про вплив музики на стиль і безпеку водіння. У фокусі уваги – початкуючі водії (у них ще не встигли сформуватися навики водіння) і водії старше 70 років (їх когнітивні здібності знижуються і водіння вимагає великої концентрації).

 за матеріалами: C-News
Переглядів: 305 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0