ВМРК

П`ятниця, 29 Березня 2024, 14:07:51

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


09:01:32
Людський ніс вміє розрізняти трильйон запахів
         Біологи розробили оригінальну методику оцінки чутливості носа за допомогою складових ароматичних сумішей, яка дозволила їм з'ясувати, що органи нюху здатні розпізнавати близько трильйона запахів, йдеться в статті, опублікованій в журналі Science.
         "Секрет нашої методики полягав у тому, що ми використовували кілька різних сумішей ароматичних молекул, частина з яких була однаковою, а інші були різними. Знаючи точну частку відмінностей і подібностей між цими наборами, ми змогли оцінити чутливість носа добровольців, що нюхали їх", – заявив Андеас Келлер з університету Рокфеллерів в Нью-Йорку (США).
         Методика Келлера і його колег полягала в наступному – спочатку вчені виділили 128 молекул, які відповідають за характерні і легко помітні запахи, такі як аромат анісу, апельсина або м'яти. Набравши достатню кількість інгредієнтів, вчені змішали їх у різних пропорціях і отримали кілька сотень "унікальних" ароматичних сумішей.
         Потім біологи провели експеримент – вони запросили кількох добровольців і видали їм набори з трьох склянок, дві з яких містили однакову суміш, а в третій був набір з інших ароматичних молекул. Учасники дослідів повинні були визначити, в якій з ємностей міститься "незвичайний" запах.
         Поступово підвищуючи число однакових інгредієнтів в сумішах, автори статті намагалися зрозуміти, при якому їх співвідношенні запахи будуть відрізнятись для добровольців. Цей експеримент показав, що людський ніс помітно чутливіший, ніж на те вказують попередні досліди.
         Так, добровольці успішно знаходили відмінності в запахах навіть у тих випадках, коли всі три пробірки містили в собі більше половини однакових компонентів. Судячи з результатів експерименту, людина може розрізняти близько трильйона запахів, і ця оцінка, як вважають самі автори статті, може бути сильно заниженою.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 530 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0