ВМРК

Понеділок, 06 Травня 2024, 13:39:54

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


18:01:53
Геологічно доведено походження Землі від астероїдів і метеоритів
       Учені з Массачусетського технологічного інституту (МІТ, США) виявили глибоко в земній мантії "прихований потік" матеріалу, який робить Землю за складом схожою на метеорити і нарешті примиряє геологічні факти з існуючою теорією еволюції планет. 
       Близько 4,5 мільярдів років тому довкола Сонця почав закручуватися гігантський вир з газу і пилу. Космічний пил, перемішаний з газом, утворював спочатку невеликі, а потім все більш крупні згустки. Потім з них з'являлися астероїди, які також стикалися між собою, з'єднувалися, укрупнювалися і поступово остигали, утворюючи планети. 
       Незліченні теорії походження Землі і моделі, підтверджені геологічними дослідженнями, не суперечать цьому сценарію. Але залишається одна таємниця. Якщо Земля дійсно результат зіткнення астероїдів, то її склад повинен нагадувати метеоритний, а це не зовсім так. Так, на сьогоднішній день виявлено, що у складі земної мантії значно менше свинцю, ніж в метеоритах, що впали на нашу планету. 
       Велика частина Землі – це породи з високим співвідношенням кількості урану до свинцю. Як відомо, уран з часом природним чином розпадається, а свинець – один з продуктів його розпаду. Але відповідно до стандартної теорії еволюції планет, десь в глибинах планети має бути резервуар, де урану значно менше, ніж свинцю – як в метеоритах. Але оскільки до нинішнього дня такого резервуару не виявлялося, теорія походження Землі залишалася спірною.  
       Тепер дослідники знайшли цей прихований пласт в земній мантії. Це надзвичайно щільна порода, яка утримує багато свинцю й залягає під ланцюжками островів і під вулканічними грядами на межах тектонічних плит. Коли дві масивні плити стикаються і одна ковзає під іншу, вона забирає з собою вниз, в мантію, матеріал земної кори. У той же самий час розплавлений матеріал з мантії піднімається до кори і витікає на поверхню у вигляді вулканічної лави. До 70% магми кристалізується в щільні гірські породи і з часом повертається в мантію, де збирається в спокійні пласти під острівними дугами. 
       Визначити склад такого матеріалу, що занурився в мантію, практично неможливо – ці гірські породи лежать на глибині 40-50 кілометрів, поза досяжністю для звичайних методів відбору геологічних проб. Але на світі є одне місце, де цей матеріал можна зустріти і на поверхні Землі. Воно знаходиться в горах на півночі Пакистану і називається дуга Кохистан. 40 млн років тому, коли індійський субконтинент завершив свій океанічний дрейф і врізався в материк Євразію, на місці зіткнення виникли гори Гімалаї, Каракорум і Памір. А роздавлений між Індією та Азією ланцюг океанічних островів Кохистан, що існував в ті мезозойські часи, виявився видавленим на поверхню. Так з'явилося це унікальне місце, де можна спостерігати перехід від мантії до кори і зібрати зразки. 
       Аналізуючи ці геологічні знахідки, Олівер Ягуц з MIT і його швейцарський колега Макс Шмідт, спробували вирішити рівняння для десяти спільних елементів. Вони підтвердили, що сімдесят відсотків багатої свинцем магми дійсно повинні повертатися в мантію. Ця повернена кількість і є, по суті, тим самим природним резервуаром і містить бракуючий свинець. Таким чином, загальний склад планети дійсно досить схожий з метеоритною речовиною.

 за матеріалами: R&D.CNews
Переглядів: 220 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0