ВМРК

Понеділок, 29 Квітня 2024, 22:32:59

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


08:36:58
Геологи: Атлантичний океан може зникнути через 200 млн років
        Учені вважають, що їм вдалося виявити докази того, що нова зона субдукції на нашій планеті одного разу у майбутньому призведе до зникнення Атлантичного океану в його нинішньому вигляді. Такі дані наводяться у науковому журналі Earth.
        У публікації йдеться, що протягом приблизно 300-500 млн років на нашій планеті суперконтиненти формували океанські басейни, відкриваючи й закриваючи самі океани власним рухом. Останні наукові дані вказують на те, що ми зараз живемо в проміжній між двома цими процесами епосі.
       "Будь-який геолог-першокурсник знає що таке Цикл Уїлсона: океани відкриваються, потім неминуче формуються зони субдукції, через які океани закриваються континентами. Це було в теорії, прямих цьому доказів ще не було", – говорить Роберт Стем, геолог з Університету Техаса в Далласі (США).
       Зараз учені переконані, що вони знайшли докази старту процесу закриття Атлантичного океану біля узбережжя Португалії. Відповідно до їхніх оцінок, нещодавно (за геологічними мірками) там виникла субдукційна зона, що здатна закрити Атлантичний океан не пізніше ніж через 200 млн років.
       Група геологів створила нову карту регіону й виявила основні драйвери тектонічного процесу, такі як західний рух гібралтарської дуги й сходження Африканських і Євразійської тектонічних плит. Ці тектонічні рухи змушують плити опускатися нижче, формуючи потужну зону субдукції.
       "Ця область украй складна, там завжди було багато конкуруючих і суперечних моделей. Наша модель поєднує раніше суперечливі моделі цього регіону й єдине середовище та враховує більшість сторонніх факторів", – говорить Жао Дуарте, геофізик з Університету Монаш в австралійському Мельбурні. "Ще занадто рано говорити про те, що нова зона гарантовано утвориться, але все до цього йде".
       Зараз дослідники вбачають ознаки розламу довжиною більше 300 км у Португалії, який у майбутньому, швидше за все, утворить зону субдукції. Формування зони може йти приблизно 10-20 млн років.
       "Вік нинішнього Атлантичного океану приблизно 200 млн років. Всі процеси тут взаємозалежні, якщо припустити, що процес відкриття завершений, то приблизно 200 млн років буде йти закриття", – говорить Дуарте.
       При цьому, дослідники допускають, що при несподіваному виникненні в регіоні сейсмічної або вулканічної активності, процес закриття може змінитися.

 за матеріалами: CyberSecurity.ru
Переглядів: 241 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0