ВМРК

Субота, 27 Квітня 2024, 17:32:43

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


13:57:40
Астрофізики розрахували орбіту "неможливої" планети з "Доктора Хто"
         "Неможлива" планета, що обертається навколо чорної діри в популярному телесеріалі "Доктор Хто", могла б існувати за законами реальної фізики і повинна бути віддалена від неї на відстань, що дорівнює чверті дистанції між Сонцем і Землею, заявляють британські студенти-астрофізики у статті в журналі Physics Special Topics.
         "Доктор Хто" – найтриваліший науково-фантастичний серіал в світі, що оповідає про інопланетного мандрівника в часі, який, займаючись вирішенням філософських проблем, відстоює справедливість у різних ситуаціях. Перша серія фільму була показана 23 листопада 1963 року, і з того часу роль Доктора встигли зіграти 11 акторів.
          В одній із серій Доктор і його супутниця Роуз приземляються на планету, яку головний герой фільму охрестив "неможливою" через те, що вона обертається навколо чорної діри. Група студентів під керівництвом Ліліан Гаретт-Смітсон з Лейчестерського університету (Велика Британія) вирішила перевірити, чи це так, побудувавши модель "планетарної системи" біля надмасивної чорної діри.
          За основу для такої системи вчені взяли чорну діру Sgr A*, розташовану в центрі нашої Галактики. Використовуючи дані з її маси та меж "горизонту подій", автори спробували зрозуміти, чи існує стабільна орбіта в її околицях, і якщо це так, то на якій відстані від Sgr A* може перебувати планета.
          Виявилося, що планети можуть існувати на орбіті біля надмасивної чорної діри. За розрахунками Гаретт-Смітсон та її колег, планета розміром з Землю буде знаходитися поряд з Sgr A* на відстані, що відповідає 0,25 астрономічної одиниці, середньої дистанції між Сонцем і нашою планетою.
          Як стверджують фізики, планета на такій відстані від чорної діри повинна залишатися стабільною необмежено довгий час, якщо вона не буде піддаватися зіткненням. Іншим питанням залишається те, як вона може потрапити на таку орбіту, оскільки для цього буде потрібно розігнати "неможливу" планету до дуже високих кутових швидкостей.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 290 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0