ВМРК

Субота, 04 Травня 2024, 08:42:35

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


21:10:17
Вчений: людина більше боїться очікування болю, ніж самого відчуття
       Очікування болю виявилося більш страхітливим для людини, ніж самі больові відчуття, на що вказало бажання добровольців випробувати інше джерело болю для того, щоб "забути" про випробування, яке очікується, заявляють нейрофізіологи в статті, опублікованій в журналі PLoS Computational Biology.
        Здатність відчувати біль та уникати її надалі характерна для всіх існуючих живих організмів, у тому числі амеб та інших найпростіших одноклітинних. Найчастіше це вміння є причиною розвитку різних фобій як серед людей, так і при дослідах на лабораторних тваринах.
        Джільс Сторі з Імперського коледжу Лондона (Велика Британія) та його колеги відкрили одну цікаву особливість людської психіки, пов'язану з цим умінням, спостерігаючи за поведінкою добровольців, які опинилися в "безвихідній" ситуації. У рамках цих дослідів 35 молодих людей погодилися пережити серію ударів струмом в обмін на гроші. Перед кожною сесією вчені "демонстрували" силу болю своїм підопічним, а потім просили їх обрати один з двох видів "покарання", які відрізнялися один від одного силою струму, кількістю імпульсів і часом очікування.
        Порівнюючи вибір добровольців і результати повторних експериментів, вчені дійшли висновку – учасники воліли обирати більш жорстоке випробування в тих випадках, якщо воно мало настати швидше, ніж менш болючу "екзекуцію".
        За словами вчених, на вибір добровольців впливали й інші фактори, у тому числі усвідомлення того, що вони активно очікують на біль. Так, у тих випадках, коли нейрофізіологи звертали увагу випробовуваних на силу болю, вони були схильні відтягувати покарання. Коли ж учені підкреслювали виснажливе очікування, то молоді люди обирали найшвидшу і найбільш болючу опцію.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 288 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0