ВМРК

Середа, 01 Травня 2024, 14:26:52

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


14:03:49
Вчені змоделювали клімат Середзем'я
         Кліматологи з університету Брістоля (Велика Британія) використовували суперкомп'ютер для того, щоб змоделювати кліматичні умови Середзем'я, світу з творів Джона Рональда Руела Толкієна "Хоббіт" і "Володар перстнів".
         Подробиці містяться у статті, препринт якої доступний (ельфійськими і гноминими рунами, а також традиційною латиницею) на сайті університету. Коротко про роботу вчених, які переховуються під колективним псевдонімом Радагаст Карій, пише ScienceNow.
         Шир вийшов схожим на Англію (в цьому разі це не синонім Великої Британії), клімат якої можна охарактеризувати як м'який помірний: зі сніжною, але досить теплою зимою і приблизно 61 сантиметром опадів на рік. Мордор же, зі слів авторів дослідження, виявився схожим на західну частину Техаса або Лос-Анджелес, де досить сухо і спекотно. Крім того, на захід від Туманних гір опадів повинно було випадати набагато більше, ніж на схід: іншими словами, Еріадор був би вологішим степового Рохана.
         Дослідники використовували модель HadCM3, популярну серед кліматологів. Вона використовувалася, зокрема, для прогнозування зростання температур в XXI столітті і в низці інших завдань.
         Поверхня планети в цій моделі розглядається як набір паралелепіпедів: заповнених водою у разі океану або повітрям у разі атмосфери. Кожен паралелепіпед має квадратну основу з ребром близько 300 кілометрів, а вся товща модельованого шару від океанського дна до верхніх шарів атмосфери розбита на 19 рівнів.
         Для відповіді на питання про те, який був би клімат Середзем'я, вчені взяли карту вигаданого світу і потім перенесли її в HadCM3, причому враховувалася тільки форма материків і географічна широта регіонів. Після розрахунків дослідники побачили те, що кліматичні умови в цьому світі були б досить близькими до тих, які описані в книзі.
         Моделювання вигаданих світів цікаво не тільки для авторів, які хочуть побудувати максимально реалістичний регіон. Кінцевою метою кліматології є створення універсальної моделі, яка могла б описати довільну кліматичну систему на основі універсальних закономірностей.
         У HadCM3 безпосередньо не закладено низку ефектів, які спостерігали вчені: наприклад, вона не наказує опадам випадати поблизу гір, а кожного разу враховує рух повітряних мас через гірський хребет, і далі дощі утворюються за рахунок природних процесів охолодження і конденсації вологи. Оскільки низка подібних ефектів (випадання опадів біля гір, пом'якшення клімату біля моря) відоме емпірично, виявлення їх в універсальної моделі побічно вказує на її адекватність.

 за матеріалами: Lenta.ru
Переглядів: 254 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0