ВМРК

Субота, 04 Травня 2024, 09:22:41

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


21:55:00
Вчені реконструювали мозок динозаврів
         Реконструкція мозку динозавра показала, що ці тварини могли бути здатні до складної поведінки, зокрема, до спілкування за допомогою звуків, повідомляє британська газета Guardian.
         "Широка публіка може недооцінювати складність поведінки динозаврів", – пояснив Еріх Джарвіс (Erich Jarvis) з Університету Дьюка в місті Дарем (США).
         М'які тканини, такі як тканину мозку, не зберігаються в скам'янілостях, і тому вчені можуть судити про мозок динозаврів тільки по його відбитку на внутрішньому боці черепа. Джарвіс і його колеги зробили спробу реконструювати будову мозку динозавра на підставі даних про роботу мозку птахів і алігаторів. Алігатори виникли раніше за динозаврів від спільних з ними предків, а птахи – пізніше. Тому вчені припускають, що мозок динозавра мав виглядати як щось середнє між алігаторами і птахами.
         Дослідники отримали детальну карту тих областей мозку обох видів, які відповідають за обробку звукової інформації. Для цього вони використовували техніку, яка грунтується на реєстрації активності генів у різних частинах мозку, коли він обробляє будь-які стимули, в даному випадку звукові.
        Джарвіс і його колеги садили тварин у темну кімнату і включали птахам записи пташиного співу, а алігаторам – рев їх родичів. Потім тварин швидко вбивали, виймали у них мозок, заморожували його, а потім нарізали тонкими шарами і визначали активність генів у різних регіонах.
        Щоб отримати уявлення про структуру мозку динозаврів, вчені об'єднали ці дані й збільшили отриману модель до реальних розмірів, які вони вирахували за черепами тираннозавра, аллозавра і предка птахів археоптерикса. Автори роботи припускають, що мозок динозаврів був досить розвинений, і вони були здатні до складної поведінки, зокрема, могли видавати звуки для обміну інформацією один з одним.

за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 270 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0