ВМРК

Субота, 04 Травня 2024, 22:16:18

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


18:04:39
Учені визначили гени, відповідальні за порушення мовлення
        Дослідники з університету Джона Хопкінса (Johns Hopkіns Unіversіty, США) визначили, що ген, пов'язаний з порушенням мовлення й епілепсією у людей, також залучений у процес появи вокалізацій і формування синапсів у мишей. Синапси є місцем контакту двох нейронів або нейрона й клітини, що одержує сигнал. Ці ділянки задіяні в безлічі процесів нервової системи, у тому числі й у мисленні.
       Провідний автор дослідження Річард Хаганір (Rіchard Huganіr), невролог з Медичного інституту Говарда Хьюза, разом зі своєю командою займався вивченням генів, що беруть участь у формуванні синапсів.
       У рамках своєї роботи вчені досліджували сотню людських генів на предмет їхнього впливу на вирощені в лабораторії нейрони мишей. Коли один з генів під кодовою назвою SRPX2 активізувався вище норми, він змушував нейрони формувати нові синапси.
       Після цього відкриття вчені ввели в тіла зародків мишей з'єднання, що блокує активність гена SRPX2. У тварин утворилося набагато менше синапсів як на ранніх етапах життя, так і коли вони вже виросли.
       Більше того, коли дитинчат гризунів з дефіцитом активності SRPX2 розлучили з їхніми матерями, вони не видавали тривожних звуків, як це звичайно роблять новонароджені мишенята. Учені зробили висновок, що у цих тварин подавлена навичка вокалізації, що в людей виявляється як мовлення.
       Аналіз попередніх досліджень показав, що мутації в гені SRPX2 пов'язані з розладами мовлення й епілепсією в людей. Щоб підтвердити це, Хаганір і його команда ввели зародкам гризунів людський ген SRPX2 з аналогічною мутацією. У мишей виявилися ті ж розлади, що й на першому етапі експерименту, коли їм вводили з'єднання, що придушує активність гена.
       Команда Хаганіра підтвердила також, що ген FoxP2 контролює кількість білка, який виробляє ген SRPX2.

 за матеріалами: Вести.ru
Переглядів: 245 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наше опитування

Яка Ваша країна?
Всього відповідей: 16

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0