ВМРК

Середа, 01 Травня 2024, 08:44:35

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


12:25:20
Підлідний океан Європи виявився надзвичайно бурхливим
          Глобальний океан, прихований під кіркою льоду на поверхні Європи, супутника Юпітера, виявився надзвичайно неспокійним і гарячим біля екватора планети, що може пояснювати хаотичний рельєф Європи, заявляють планетологи у статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience.
          На Європі – одному з чотирьох найбільших супутників Юпітера, відкритих ще Галілеєм, під багатокілометрових шаром льоду існує океан рідкої води. Вчені вважають океан Європи одним з вірогідних притулків позаземного життя. В останні роки астрономи з'ясували, що цей океан обмінюється газами і мінералами з льодом на поверхні, а також підтвердили наявність у ньому речовин, необхідних для існування мікробів.
          Кріста Содерлунд з університету Техасу в Остіні (США) та її колеги аналізували дані, зібрані зондом "Галілео" при зближенні з Європою під час його роботи на орбіті Юпітера з 1995 по 2003 рік. Як відзначають вчені, інформація про магнітне поле Європи, зібрана цим апаратом, була першим свідченням того, що на цій планеті є підлідний океан.
          Планетологи використовували ці дані для створення глобальної моделі океану на Європі та вивчення його властивостей. Виявилося, що океан Європи був вкрай неспокійним, особливо в центральній частині планети, в тропічних і екваторіальних регіонах. Крім того, його води виявилися набагато тепліше, ніж раніше очікували вчені.
          Ці особливості глобального океану на супутнику Юпітера, як вважають планетологи, можуть пояснювати одну з найцікавіших таємниць Європи – так звані області "хаосу" на її льодовій кірці. Характерний візерунок з тріщин, підвищень і западин на льодовому щиті Європи міг виникнути в результаті бурхливого перемішування вод під його поверхнею.
          Враховуючи те, що більша частина з таких областей "хаосу" знаходиться в тропічних і екваторіальних регіонах, цілком можливо, що саме бурхлива активність океану Європи і його відносно висока температура в цих широтах може бути головною або навіть єдиною причиною їх появи.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 262 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0