ВМРК

Субота, 04 Травня 2024, 18:05:53

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід


16:44:34
Марс викликає землетруси на близьких до Землі астероїдах
        Марс, а не тільки Земля, виявився одним з головних підбурювачів спокою астероїдів у внутрішніх межах Сонячної системи, гравітаційна взаємодія якого з малими небесними тілами регулярно викликає "землетруси" на їх поверхні, заявляють астрономи в статті в журналі Icarus.
        "Ми тепер не вважаємо Землю єдиним винуватцем цих пертурбацій, і цей факт відкриває нам очі на те, що в Сонячній системі можуть існувати й інші механізми, які "оновлюють" поверхню астероїдів", – заявила Франческа ДеМео з Массачусетського технологічного інституту (США).
         ДеМео та її колеги намагалися знайти відповідь на питання – чому спектр більшості астероїдів в околицях планет земної групи вказує на їх відносну геологічну "молодість", з віком, що не перевищує мільйон років.
         До теперішнього часу астрономи припускали, що причиною цього була гравітаційна взаємодія таких астероїдів із Землею, що призводило до "перетрушування" небесних тіл і постійного оновлення зерен пилу на їх поверхні. Тому поверхня таких об'єктів, на відміну від "мешканців" головного поясу астероїдів між Марсом і Юпітером, не встигає змінитися і набути характерного червонуватого відтінку.
         Автори статті простежили за рухом 60 незвичайних астероїдів по орбіті і дійшли висновку, що приблизно десята частина з них і близько не підходить до Землі, але часто зближується з Марсом. Раніше багато вчених заперечували можливість взаємодії астероїдів з Червоною планетою, посилаючись на невелику масу і розміри Марса.
        За розрахунками ДеМео та її колег, такі події все ж можливі, якщо Марс і астероїд зблизяться на досить невелику відстань. Цей факт, як вважають автори статті, не дозволяє вважати Землю єдиним "порушником спокою" астероїдів в околицях планет земної групи. Ймовірно, Марс грає важливу роль в оновленні астероїдів, руйнуванні та перебудові їх орбіт, відзначають астрономи.

 за матеріалами: РИА "Новости"
Переглядів: 253 | Додав: Muhaulyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Наше опитування

Якій музиці ви надаєте перевагу?
Всього відповідей: 14

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0