Чай прийнято вважати корисним напоєм. Однак останні дослідження Університету Альберти (Канада) свідчать про те, що багато видів чаю містять небезпечну концентрацію свинцю, яка може нашкодити вагітним і годуючим жінкам. Навіть мала кількість цього важкого металу небезпечна для нервової системи дитини, що розвивається. Як було встановлено, найнебезпечніший чай – з Китаю. Ймовірно, рослини вбирають в себе свинець разом з викидами з фабрик. До речі, фахівці особливо відзначають органічний чай, що заварюється 15 хвилин. У ньому багато свинцю. А ось чай з Індії або Шрі-Ланки можна пити сміливо. У цілому учені досліджували 30 популярних марок чаю. 73% зразків, які заварювались протягом 3 хвилин, і 83% зразків, які потрібно заварювати по 15 хвилин, мали концентрацію металу, що перевищує 5 мікрограмів. Це в межах норми, але, якщо жінка п'є по 3-4 чашки чаю на день, загроза реальна. Відомо: накопичення свинцю призводить до коми і навіть до смерті, в крайньому випадку. Частіше ж діагностується зниження IQ. А висока концентрація металу в крові майбутніх матерів пов'язується з гіпертонією, низькою масою тіла новонароджених, неврологічними проблемами і несподіваним перериванням вагітності.
за матеріалами: MedDaily
|